Во основните училишта во Аеродром се поставуваат фотоволтаици.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Во сите осум основни училишта на територијата на општина Аеродром ќе бидат
поставени фотоволтаици со кои ќе се зголеми енергетската ефикасност и ќе
помогнат дел од градинките да се снабдуваат со струја, информираше
градоначалникот на Аеродром, Тимчо Муцунски за проектот кој почна да се
реализира во ООУ „Александар Македонски“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Започнуваме со реализација на нов проект – поставување на фотоволтаици во сите основни училишта, но и на дел од градинките на територија на Општина Аеродром. Како идна цел имаме овој проект да се прошири и фотоволтаици да добијат сите градинки во нашата општина, но и други проекти од капитално значење. На овој начин Општина Аеродром ќе ги намали трошоци за електрична енергија во услови на криза – истакна Муцунски.

Претходната недела општина Аеродром потпиша договор со Европската Унија во делот на селекција на отпадот.

 

Извор:

https://www.vecer.press/%d0%b2%d0%be-%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%83%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%88%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d0%be-%d0%b0%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%80%d0%be%d0%bc-%d1%81%d0%b5-%d0%bf/