Почетоци на соларните ќелии

Почетоците на соларната енергетика започнуваат уште од далечниот 18 век.Интересот за Сонцето и искористувањето на слободната енергија датира од почетокот на 16 век. Големиот научник Леонардо Да Винчи изработил скица за концентриран колектор со централен ресивер на светлост кој би… ПОВЕЌЕ